Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A neoliberalizmus és Bajnai pr
  2009-06-26 22:32:29, péntek
 
  Farkas Péter: A kutya és az eb, valamint Jupiter és a kisökör (A neoliberalizmus és Bajnai programja)
csütörtök, 2009. június 25.

,,A magyar közgazdász társadalom szinte egésze, pártpreferenciára tekintet nélkül továbbra is a tőke hatékonyságát szolgáló piacok rendezőképességébe vetett hit hódolója, annak ellenére, hogy az elmúlt húsz év tapasztalata az elmélet által ígért eredményeket nem hozta."

Róna Péter

Farkas Péter: A kutya és az eb, valamint Jupiter és a kisökör (A neoliberalizmus és Bajnai programja)

Azt akarják elhitetni, hogy a parlamenti főerők homlokegyenest különböző gazdaságpolitikát képviselnek. Ugyan kérem!

Hát nem együtt dolgozták ki a Reformszövetség neoliberális megszorító reformprogramját? Az emeszpés szociálliberális Békesi László, egykori pénzügyminiszter vezette a gazdaságpolitikai munkacsoportot, a reálgazdasági munkacsoportot pedig a fideszes kormány egykor volt gazdasági minisztere, Chikán Attila! A Reformszövetségben pedig mind a 9, különböző árnyalatú ,,munkaadói" szövetség részt vett, tehát a tőkésosztály egésze képviselve volt. Itt kérem nincsenek valós különérdekek, itt a vállalkozó osztály egészének érdeke formálta a gondolatokat! Még mutatóban sem volt a ,,csapatban" munkavállalói érdekvédő szervezet, szakszervezet!

A Fidesz persze politikai-hatalmi megfontolásokból úgy tesz, mintha egészen más politikát követne. Mintha nem a neoliberális megszorítások híve lenne. Egymillió munkahely megteremtését vetíti elénk. Nagyon szép, nagyon kívánatos. De mibúl? - hogy a régi szlenggel éljek. Hiszen a Fidesz is adócsökkentést hirdet! Nyíltan bejelentették, hogy a GDP költségvetési újraelosztását 42%-ra szűkítenék - elsősorban az adócsökkentések révén. Ebben az esetben az immár jobboldali kormány mozgástere is a nullával lenne egyenlő, a gazdaság, a munkahelyteremtés ösztönzésére nem lenne egy fillérje sem. Hogy több pénz marad a tőkéseknél, majd ők beruháznak? Ezt a szöveget a politikai paletta túloldaláról is hangoztatják. A valóság azonban az, hogy ezt a leegyszerűsítő és mechanikus nézetet már az egyik IMF tanulmány is cáfolta. Még békeidőben sem biztos, hogy a pótlólagos tőkejövedelemből munkahelyteremtő beruházás lesz - éppen az elmúlt évtizedekben vált szinte beláthatatlan méretűvé a tőke spekulációs befektetése! Miért ruháznának be a vállalkozók, miért teremtenének munkahelyeket a válság idején?

Akárhogy is tagadják demagóg módon a jobboldalon, a mai parlamenti pártok alapjában véve csak a neoliberális megszorító politikában, csak a jövedelmeknek a tőke javára történő átcsoportosításában, a piac rendteremtő erejének illúziójában tudnak gondolkodni. A jelenlegi politikai főerők tehát neoliberálisan egyívásúak: egyik kutya, másik eb! S persze a kiskutyák is ugyanígy csaholnak. A nyíltan neoliberális SZDSZ-nek már két évtizede ez a főprofilja, az MDF pedig hatalmas piruett után most az ultraliberális Bokros Lajosba kapaszkodik! Tombol az őszintétlenség. Az igazság ugyanis az, hogy a dolgozó, a nyugdíjas és a periferizált, szociális gettóban vergődő tömegek terheinek növelése árán a tőkésosztály terheinek csökkentése elsősorban a vállalkozók válságban elszenvedett veszteségeinek pótlását szolgálja! A profit(ráta) fenntartását!

A Reformszövetség programjától pedig egyenes út vezetett a Bajnai programig. A Reformszövetség adó- és járulékrendszerrel foglalkozó munkacsoportját pl. (a válság miatt leszerepelt nagy nemzetközi üzleti tanácsadó, könyvvizsgáló és minősítő cégek egyike) a Deloitte most leköszönt magyarországi elnök-vezérigazgatója, Oszkó Péter vezette, aki ma már az új Bajnai kormány pénzügyminisztere, és megvalósíthatja reformszövetséges adókoncepcióját. A Reformszövetség hangadói most elégedetten nyilatkoznak a Bajnai féle megszorításokról, mivel az már több százmilliárd forinttal erősebben fogja vissza a kiadásokat, mit az eredeti reformprogram. (Gyurcsány lemondásának lényege éppen az volt, hogy lehetővé tette a még határozottabb restrikciót.)

S miért baj a restrikció? Miért lenne baj, hogy a költségvetési kiadások visszafogásával a maastrichti kritériumok közül teljesülni fog a GDP arányában mért 3%-os hiánylimit?

A magyarországi politikai erők nem akarják észrevenni, hogy tektonikus változások zajlanak a világgazdasági válság nyomán a fejlett országok gazdaságpolitikájában, gazdaságfilozófiájában. Mintha az elmúlt hónapokban nem járatódtak volna le széles körben az elmúlt évtizedek uralkodó közgazdaság-elméleti doktrínái. Mintha a válságos helyzetben a legfejlettebb kapitalista centrumokban nem tértek volna vissza jelentős mértékben az állami szerepvállalásos, un. keynesi gazdaságpolitikához. A fejlett kapitalizmus országaiban előre menekülnek: gazdasági csomagokkal, fogyasztásösztönzéssel, munkahelyteremtéssel és az állam gazdasági és ellenőrző szerepének erősítésével, esetenként államosítással. Ma a válság kezelésében éppen az állam nagyobb szerepe és nagyobb jövedelme jelenti a reformot! Tehát - ilyen értelemben - a magyar kormány reformellenes politikát folytat: nem vonja le az elmúlt évtizedek és a jelenlegi válság intő tapasztalatait, a régi lejárt receptet akarják újra használni. Mára már mindenki ,,elfelejtette"?: 3-4 hónappal ezelőtt még az EU figyelmeztette Magyarországot, hogy a válság körülményei között nem szabad az átlagos adószintet csökkenteni!

Az elhallgatásokért és a hamis sugallatokért azonban a nemzetközi szervezetek és a fejlett országok elitjei is felelősek. Míg magukat állami módszerekkel mentik (akár 13 %-os államháztartási hiány mellett, mint az USA, vagy Nagy-Britannia), a periférikus, tőlük függőségben lévő országokban - pl. az IMF az adósságnövelő újabb áthidaló hitelekért cserébe -, továbbra is megszorító politikát követelnek meg. Ma már az Európai Unió sem ismétli az előbb említett figyelmeztetését. Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek!

A centrumországok gazdaságfilozófiai fordulatának van egy másik ösztönzője is: a társadalmi béke biztosítása. A Bajnai féle reformcsomag, a szociális megszorítások egyik legdurvább vonatkozása éppen az, hogy nem számol a jelenleg igen feszült belpolitikai helyzettel sem. Kormányzati szinten szemellenzőt vettek fel. Hát nem látják, hogy a társadalom jövedelmeinek elosztásában már nem szabad feszíteni a pattanásig feszült húrt? Nem akarnak szembenézni azzal a történelmi tapasztalattal sem, hogy az egzisztenciájában megingott munkanélküli, marginalizált és ma már alultáplált százezrek könnyen a jobboldali demagógia foglyaivá válnak. Hát nem látják, hogy a rasszista bűnbakkeresés, a cigányozás, a szegények kriminalizálása, a fasiszta szervezetek erősödése már a most is súlyos társadalmi rendszerválság jele? A vállalkozók közül pedig egyesek a rasszista, jobboldali szélsőséges csoportokat finanszírozzák, hiszen azok elterelik a figyelmet a társadalmi feszültségek társadalmi okairól. A politikai erők nem akarják látni, hogy a szociális megszorítások akár súlyos társadalmi robbanáshoz vezethetnek. Nagy a felelőssége az ilyen helyzetben a politikusoknak, a kormánynak. Sajnos nincs jele annak, hogy ezzel tisztában lennének.

Vegyük szemügyre a legszélesebb tömegeket érintő jövedelemszűkítő intézkedéseket! A Bajnai programban a családi pótlék, a GYES és a GYED megszorításai összesen évi 85 milliárd forint megtakarítást hoznak a költségvetésnek, miközben százezrek válnak vesztessé, köztük Magyarország legszegényebbjei, a már ma is alultáplált, sőt esetenként éhező családok, gyermekek. Skandalum, lelkük rajta! Az idősektől (egységesen!) megvont 13. havi nyugdíj, a közalkalmazottaktól elvont 13. havi fizetés együtt durván évi 350 milliárdot jelent. Mindez eltörpül azokhoz az indokolatlan, és a tőke javára egyoldalúan juttatott támogatásokhoz képest, amelyeknek visszavonásáról a válsághelyzet és a költségvetési hiány ellenére szó sincs. Ha például a legnagyobb, többnyire külföldi társaságok adókönnyítéseit visszavonnák, az előbb jelzett összegek többszöröse folyna be a költségvetésbe. A felmentések és mérséklések folytán ugyanis átlagosan kevesebb, mint 10%-os társasági, azaz profitadót fizetnek az itt működő transznacionális társaságok.

Lehet a neoliberális, egyoldalúan tőkeérdekű kormányzati gazdasági és szociális megszorító programnak alternatívája! Az ATTAC Magyarország Egyesület Tudományos Tanácsa ,,90 fokos fordulat" címmel kidolgozta egy új, nem neoliberális gazdaságpolitika főbb irányait. Ez egy többszektorú (állami, szövetkezeti, hazai és külföldi magán-) gazdasági és társadalmi modell, amelyben a termelés célja mindinkább a társadalom szükségleteinek kielégítése és nem a profit minden áron való növelése. Politikai akarat esetén a nemzetközi feltételek szabta szűk mezsgyén belül is lehetséges a válság által okozott kár mérséklése: állami ösztönzéssel és számonkéréssel, hosszabb távú fejlesztési célokkal (gazdasági programozással), régi-új növekedési pólusok beindításával (mezőgazdaság és élelmiszer-feldolgozás, vízgazdálkodás, turizmus, térségi infrastruktúra, stb.), azaz az értéktermeléssel és főleg a költségvetési kiadásokat csökkentő, bevételeit növelő munkahelyek létesítésével. Ebben a modellben az egyoldalú restrikció ellenében az előremenekülés, a költségvetési kiadások csökkentésének elsődlegessége ellenében középtávon a munkahelyek megőrzése, a jövedelemteremtés, a költségvetési bevétel növelése, a gazdaság fékezése ellenében az előre menekülés kerül előtérbe. Ezt nevezik anticiklikus és szociálisan szenzitív (érzékeny) gazdaságpolitikának.

Ne hátra, előre meneküljünk!

Dr. Farkas Péter: http://www.vki.hu/efarkas_peter.shtml

(Megjelent: A KÉZFOGÁS 2009. áprilisi száma)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: reformprogramját, gazdaságpolitika, munkahelyteremtő, értéktermeléssel, transznacionális, figyelmeztetését, megszorításokról, megfontolásokból, tőkejövedelemből, pénzügyminiszter, elhallgatásokért, szociálliberális, legszegényebbjei, jövedelemszűkítő, szerepvállalásos, államháztartási, neoliberalizmus, reformszövetség, adócsökkentések, visszafogásával, visszavonásáról, munkacsoportját, megvalósíthatja, kriminalizálása, adókoncepcióját, vezérigazgatója, költségvetésnek, centrumországok, szükségleteinek, adókönnyítéseit, előremenekülés, világgazdasági, támogatásokhoz, homlokegyenest, munkacsoportot, vízgazdálkodás, magyar közgazdász, tőke hatékonyságát, elmúlt húsz, elmélet által, parlamenti főerők, emeszpés szociálliberális, gazdaságpolitikai munkacsoportot, reálgazdasági munkacsoportot, fideszes kormány, tőkésosztály egésze, vállalkozó osztály, neoliberális megszorítások, régi szlenggel, adócsökkentések révén, immár jobboldali, nullával lenne, Farkas Péter, Róna Péter, Békesi László, Chikán Attila, Bokros Lajosba, Oszkó Péter, Európai Unió, ATTAC Magyarország Egyesület Tudományos Tanácsa,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  képre írva  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam Gizike bar...  Szép estét  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Életművészet  Mindenünk, amink van, amit sze...  Föld napja április 22  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A végzet az  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Miért nem menti meg Jézus...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Gömb  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Egyszerűen  Föld napja április 22  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Környezetvédelem  Az udvariasság alapja: önismer...  Jó éjt  Ébredj  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alvó cica  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Volt egy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Volt egy...  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  A fenyő nem szép fa, (...)  Paul David Tripp Április 24  Zilahy Lajos gondolata  Esti kép  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Beney Zsuzsa  Muratáj 
Bejegyzés Címkék
magyar közgazdász, tőke hatékonyságát, elmúlt húsz, elmélet által, parlamenti főerők, emeszpés szociálliberális, gazdaságpolitikai munkacsoportot, reálgazdasági munkacsoportot, fideszes kormány, tőkésosztály egésze, vállalkozó osztály, neoliberális megszorítások, régi szlenggel, adócsökkentések révén, immár jobboldali, nullával lenne, munkahelyteremtés ösztönzésére, politikai paletta, valóság azonban, pótlólagos tőkejövedelemből, elmúlt évtizedekben, tőke spekulációs, válság idején, neoliberális megszorító, tőke javára, piac rendteremtő, jelenlegi politikai, nyíltan neoliberális, ultraliberális Bokros, igazság ugyanis, tőkésosztály terheinek, vállalkozók válságban, válság miatt, eredeti reformprogram, költségvetési kiadások, maastrichti kritériumok, magyarországi politikai, világgazdasági válság, fejlett országok, elmúlt hónapokban, elmúlt évtizedek, válságos helyzetben, legfejlettebb kapitalista, állami szerepvállalásos, fejlett kapitalizmus, állam gazdasági, válság kezelésében, állam nagyobb, magyar kormány, jelenlegi válság, régi lejárt, válság körülményei, átlagos adószintet, hamis sugallatokért, nemzetközi szervezetek, adósságnövelő újabb, előbb említett, másik ösztönzője, társadalmi béke, szociális megszorítások, jelenleg igen, társadalom jövedelmeinek, pattanásig feszült, történelmi tapasztalattal, egzisztenciájában megingott, jobboldali demagógia, rasszista bűnbakkeresés, szegények kriminalizálása, fasiszta szervezetek, vállalkozók közül, társadalmi feszültségek, politikai erők, ilyen helyzetben, legszélesebb tömegeket, családi pótlék, költségvetési hiány, előbb jelzett, termelés célja, társadalom szükségleteinek, profit minden, nemzetközi feltételek, válság által, költségvetési kiadásokat, egyoldalú restrikció, munkahelyek megőrzése, költségvetési bevétel, gazdaság fékezése, előre menekülés, reformprogramját, gazdaságpolitika, munkahelyteremtő, értéktermeléssel, transznacionális, figyelmeztetését, megszorításokról, megfontolásokból, tőkejövedelemből, pénzügyminiszter, elhallgatásokért, szociálliberális, legszegényebbjei, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4225
  • e Hét: 18455
  • e Hónap: 29566
  • e Év: 183062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.